Penjelasan Pendirian Pemuda PAS Pusat

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 7/07/2008 06:37:00 PM | 1 Pandangan »

PENJELASAN PENDIRIAN PEMUDA
KRONOLOGI BANTAHAN PERSEMBAHAN KUMPULAN UNDERGROUND DALAM HIMPUNAN PROTES 6 JULAI 2008.

Mesyuarat Protes pertama – Wakil Pemuda tiada dalam mesyuarat awal PROTES yang menetapkan Pengarah Pengisian Himpunan adalah Hishamuddin Rais.

19 Jun 2008 Mesyuarat ke 3 jam 1 tgh di Parlimen.
DPP Pusat pertama kali hadir dalam Jawatankuasa Pelaksana program. Sdr Kamaruzaman hadir mewakili DPPP. Mempersoalkan pengisian program yang terlalu panjang serta perubahan lokasi.

20 Jun 2008 (Jumaat) Mesyuarat ke 4 jam 5 ptg di tkt 5 Bangunan PAS.
DPP Pusat tidak hadir. Justeru tiada bantahan. Hishamuddin Rais meneruskan program persembahannya. Antara yang dimasukkan ialah persembahan kumpulan-kumpulan Underground.

30 Jun 2008 (Isnin)
Ust Nasrudin Hassan, Timbalan Ketua DPPP di dalam blognya mempersoalkan pengisian program dalam Himpunan tersebut terutamanya kehadiran kumpulan band underground dan menimbulkan polemik di kalangan aktivis pemuda dan PAS. DPP Pusat mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Tindakan Pemuda pada sebelah malam dan membincangkan isu tersebut. Mesyuarat memutuskan untuk membantah kehadiran kumpulan underground dalam program tersebut dan bersetuju untuk menarik sokongan Pemuda kepada program Himpunan tersebut sekiranya tuntutan pemuda tidak dilayan. Mesyuarat mewakilkan Sdr Kamaruzaman (Ketua DPP Wilayah Perskeutuan juga Exco DPP Pusat) bersama Khairul Faizi Ahmad Kamil (Ketua DPPN Johor yang juga Exco DPP Pusat) ke mesyuarat PROTES pada keesokannya.

1 Julai 2008 (Selasa (siang))
Mesyuarat ke 5 Protes di bangunan PAS. DPP Pusat menyuarakan bantahan keras terhadap penganjuran program (pengisian) yang ada unsur hiburan (konsert kumpulan underground). Hishamuddin Rais sebagai Pengerusi Persembahan menjanjikan untuk membuang senarai nama kumpulan tersebut atas bantahan DPPP. Protes meminta DPPP berbincang lebih lanjut dengan Hishamuddin Rais untuk mendetailkan aturcara baru.

1 Julai 2008 (Selasa (malam)
Pertemuan DPPP yang diwakili oleh Sdr Kamaruzaman Mohamad bersama beberapa Exco DPP WP. Mesyuarat bersetuju menukar persembahan kumpulan rock kepada kumpulan nasyid dan dikir barat. Sekali lagi Hishamuddin Rais memberikan jaminan dan berjanji bahawa kumpulan underground tidak akan membuat persembahan. Sdr Kamaruzzaman menegaskan sekiranya berlaku persembahan yang tidak menepati kehendak seperti yang dipersetujui pihak Pemuda akan membatalkan penyertaan Pemuda PAS.
4 Julai 2008 (Khamis)
DPPP berpuashati dengan penjelasan Sdr Kamaruzaman dengan aturcara himpunan yang baru dan jaminan kawalan persembahan yang baik. DPPP telah mengarahkan kehadiran seluruh pemuda termasuk petugas AMAL di seluruh negara melalui SMS dan pengumuman dalam Sistem komuniti UKJ.

6 Julai 2008 (Ahad)
Dari jam 9.00 pagi – 1 tengahari.
Himpunan Protes berlangsung. Sebelah pagi program berlangsung dengan baik dan aman. Persembahan yang moderate sehingga jam 1 tengahari. Pemuda PAS dan pasukan AMAL bertugas di segenap penjuru daripada petugas keselamatan, protokol, sehingga kepada Pengerusi Majlis.

Jam 2.30 petang.
Program sesi petang dimulakan dengan persembahan kebudayaan India (Hindraf) disusuli dengan persembahan berat rock band (kumpulan rock). Walaupun judul lagu dianggap patriotik dan bersifat satira politik, pemuda PAS keseluruhannya mula keresahan. Melihat kepada penonton yang hadir kebanyakannya dari kalangan aktivis PAS (muslimat, golongan agamawan dan lain-lain). Sdr Kamaruzaman cuba menghentikan persembahan dan mengadakan rundingan dengan Hisamudin Rais untuk menghentikan persembahan band tersebut tetapi gagal. Program terus berlangsung dengan 3 buah lagu rancak. Sdr Kamaruzaman berbincang dengan Ust Azman Syapawi Abdul Rani (Naib Ketua DPP Pusat) dan DPPP membuat keputusan untuk memboikot dan menarik diri dari menjadi petugas himpunan Protes tersebut. DPPP mengarahkan seluruh petugas AMAL dan pemuda keseluruhannya menarik diri.

Jam 7.00 petang.
DPPP diberitakan berlaku insiden tunjuk punggung oleh kumpulan Karburator Dung.

Yang benar,
Ahmad Sabki Yusof
Setiausaha DPPP

1 Pandangan

 1. fahmi // July 9, 2008 at 11:12 AM  

  Perhatian! Sila ambil tindakan:

  Goyang gerudi Inul kembali
  Oleh JESSABELL SOO

  Awal tahun 2007, Inul Daratista pernah menghiburkan peminatnya pada konsert Rentaq Serantau di Stadium Melawati, Shah Alam. Namun, pentas konsert itu dikongsi bersama penyanyi tempatan dan Indonesia yang lain.

  Bagi mengubati rindu terhadap peminatnya di Malaysia, penyanyi dangdut sensasi dari seberang ini yang cukup terkenal dengan gelek gerudinya bakal mengadakan konsert solonya di Johor Bahru (JB) pada 19 Julai ini.

  Bertempat di Stadium Tan Sri Haji Hassan Yunus, Larkin, konsert Inul Live In JB yang dianjurkan oleh IMS Prima Sdn Bhd ini akan diiringi oleh Audensi Band yang dibawakan khas dari Indonesia.

  "Pada 1 Mei 2005 adalah kali pertama kami mempersembahkan Inul di Stadium Merdeka dan sambutannya amat memuaskan. Jadi untuk konsert kali ini, dia juga akan menyampaikan lagu yang hampir sama.

  "Tetapi dulu Inul ada menyampaikan lagu Inggeris semasa persembahannya, kali ini hanya akan mendendangkan lagu Indonesia," kata Pengarah Urusan IMS Prima Sdn. Bhd., Nasir Abubakar pada sidang media mempromosikan konsert ini.

  Menyasarkan konsert lebih kepada rakyat Indonesia yang menetap di JB, pihak IMS Prima Sdn Bhd juga menjangkakan ramai penduduk Singapura akan menyertai konsert kali ini.

  "Kami memilih JB kerana sudah menjalankan penyelidikan bahawa komuniti rakyat Indonesia di Johor adalah ramai. Kami tahu rakyat Malaysia tidak begitu meminatinya Inul sebab itu sasarannya ialah kepada penonton Indonesia sendiri. Rasanya sekitar 8,000 penonton akan hadir nanti," kata Nasir mengenai konsert yang akan berlangsung selama dua jam.

  Memandangkan gelek gerudi popular Inul pernah menimbulkan pelbagai kontroversi, Nasir memberitahu mereka juga telah mengambil pelbagai langkah keselamatan.

  "Sebenarnya pihak berkuasa hanya tidak membenarkan Inul menunjukkan bahagian belakang kepada penonton. Jadi gelek gerudi itu dibenarkan. Lagipun semua kontroversi yang berlaku sebelum ini bukannya di Malaysia," tambah Nasir mengenai konsert yang bakal bermula sekitar pukul 8.45 malam.

  Vokalis utama kumpulan Abstrak Hingga Ke Bulan, Faiza diberikan tugas sebagai hos konsert yang turut akan diceriakan oleh kumpulan Candy.

  Made In Malaysia 2008

  Selain daripada konsert Inul, penduduk Johor juga akan dihiburkan dengan konsert Made In Malaysia pada keesokan harinya (20 Julai) di lokasi yang sama.

  Antara artis yang terlibat adalah Kristal, Acab, Plaque Of Happiness, Meet Uncle Hussain, OAG dan ramai lagi.

  "Sebab kami menganjurkan konsert ini kerana tidak mahu mempopularkan artis luar semata-mata tetapi dalam masa yang sama juga menyokong penyanyi tempatan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ramai artis terutamanya dari Indonesia membuat konsert di Malaysia.

  "Jadi kami mahu melakukan sesuatu kepada artis Malaysia. Kami mahu membangunkan industri muzik tempatan. Tahun ini kami memulakan di Johor dan mungkin masa akan datang kami melawat tempat lain.

  Kepada mereka yang ingin menyaksikan konsert Inul, tiket dijual pada harga RM50. Potongan akan diberikan kepada mereka yang membeli tiket sebelum 10 Julai iaitu pada harga RM35.

  Manakala harga tiket konsert Made In Malaysia dijual pada RM10 sebelum 20 Julai dan RM20 pada 20 Julai.