Cabaran kepada YB Salahuddin Ayub!

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 1/14/2008 10:42:00 PM | 0 Pandangan »

Saya sangat bersetuju dengan pandangan yang diutarakan oleh sdr Tarmizi Mohd Jam supaya YB sdr Salahuddin Ayub mewujudkan blog sendiri.

Buat masa ini saya melihat bahawa kenyataan media, pandangan, teguran dan kritikan beliau disiarkan melalui laman web rasmi Dewan Pemuda PAS Pusat, harakahdaily dan beberapa blog politik yang lain.

Mungkin dengan tulisan ini akan membuka hati pemimpin marhaen ini mewujudkan blognya sendiri yang akan lebih mendekatkan lagi beliau dengan lapangan.

Walaupun saya mengakui bahawa bukan mudah untuk mengemaskini blog pada setiap hari namun ia pasti akan menjadi rutin yang menyeronokkan lebih-lebih lagi apabila blog kita sering dikunjungi oleh pelbagai pihak untuk pelbagai tujuan.

Pastinya pandangan saya ini akan dipersetujui oleh bloggers dalam DPPP seperti Ust Nasaruddin At-Tantawi dan Ust Nik Abduh Nik Aziz.

Wassalam
Khairul Faizi

-------------------------------------


Menunggu blog interaktif Ketua Pemuda PAS
Tarmizi Mohd Jam Mon Jan 14, 08 8:19:03 am MYT

TIBA masanya, sahabat marhaen saya, Salahuddin Ayub mengungguli gerak kerja harian sebagai orang politik, menjana cerakinan idea dan membina kemesraan sejagat menggunakan blog sendiri.

Tujuannya satu. Untuk interaksi. Untuk komunikasi. Dekat dengan isu dan masalah rakyat. Mendakap rasa tidak puashati dan kekecewaan pengundi. Itu sahaja!

Ia berbentuk dua hala. Pemberi dan penerima. Reaksi dan respon.


Berbeza dengan website yang bersifat sehala. Melaporkan aktiviti, komen dan program semasa. Rakyat hanya menerima. Mereka tidak boleh berkongsi perasaan dan dinukilkan pada sesawang itu.


Layanan seorang YB dan seorang Ketua Pemuda sebuah parti politik Islam terbesar di Malaysia, tentu sarat impaknya. Kenapa tidak dieksploitasikan realiti ini?


Tarah jalan baru


Mengapa kita tidak menarah jalan baru tanpa meninggalkan jalan lama yang berliku.


Hanya beberapa jam diperuntukkan sehari untuk menjawab, memberi respon, membantu terdaya mungkin, menunjuk arah, berkomunikasi dengan mereka.


Barangkali terdetik pintu hati mereka, apabila Salahuddin sendiri berinteraksi, berkomunikasi dan mengutip emel aduan mereka. Emel emosi rakyat.


Besar hati mereka meniti dan membaca bait-bait ayat dari baris respon yang diemelkan semua.


Saya cukup kenal, Salahuddin memang berjiwa marhaen. Saya membina persahabatan sejak dia Ketua Pemuda PAS Johor lagi sebelum memegang jawatan utama dalam Pemuda Pusat.


Sedari dulu, dia memenuhi undangan ceramah hanya menaiki bas ke mana sahaja dalam Malaysia ini. Tidak pernah kata "tidak", jika tiada pertembungan program utama lain.


Naik bas? Gambarkan sekarang! Ia sukar dibayang kepada tokoh-tokoh lain dalam PAS.


Tetapi, anak muda ini mampu melakukannya dengan cemerlang. Berbekalkan satu beg sandang. Seperti sukarnya kita membayangkan Allahyarham YB Ustaz Mawardi Lundang, ke hulu ke hilir dengan kereta lama Volksagennya ...


Akhirnya, Salahudin dipilih sebagai Ketua Pemuda PAS Pusat. Akhirnya diamanah sebagai wakil rakyat. Saya sendiri pernah kata kepadanya, "sampai kiamat anta tak boleh jadi YB kalau tanding di Johor".


Tiket Ketua Pemuda Pusat telah membedah ungkapan saya itu. Sebab itu, saya yakin, Salahuddin boleh menyelami hati nurani rakyat malah boleh istiqammah mengendalikan blog seumpama ini bagi menwujudkan impak berganda kepada parti.


Impak besar


Hanya berbekalkan komputer riba atau PC sama ada di rumah atau pejabat, cukup untuk menaja impak besar yang berganda kepada parti. Terimalah apa sahaja emel rakyat. Jawablah! Sebagai tanda kita menghargai mereka.


Apakah yang rakyat rasa, jika emel kita "disentuh" sendiri oleh Salahuddin, Ahli Parlimen Kubang Krian, Ketua Pemuda PAS Pusat? Wah! Asyikkan.


Komunikasi dan interaksi begini cukup terkesan dalam kampung politik seperti Malaysia ini. Ia sama seperti "tok wakil" menggulung rokok daun, menghirup kopi di warung, mengusung jenazah dalam liang. Inilah yang diharapkan pengundi!


Seperti juga Anwar Ibrahim yang "tidak menang tangan" melayani beratus emel sehari ke blognya, Salahuddin sebagai yang saya anggap sudah mencapai tahap tokoh massa, harus bingkas ke jalan itu.


Bukalah blog Anwar, sekalipun emel yang datang dari jenis picisan, remeh, gedik santai malah tidak ketinggalan ada juga emel yang tegar, serius.


Mengutuk mengeji, memuja memuji; tetap dijawab dan ditangani.


Ini memerlukan jiwa yang besar. Dan inilah sebahagian "gaya dan cara" kita berpolitik mengetuk hati rakyat. Apakah Anwar, ada masa yang cukup untuk semua itu?


Barangkali tiada pemimpin perdana yang sanggup melayan karenah keletah, sumpah seranah rakyat yang rencam, pelbagai sifat dan motifnya.


Namun, blognya tetap memuntahkan respon yang saya kira dan cukup percaya "respon" itu datangnya dari Anwar sendiri. Bukan dari "seseorang" lain dari dirinya.


Ini suatu anjakan baru dalam mencetuskan komunikasi dan interaksi dengan para pendokong, penyokong dan rakyat seluruhnya. Di sini Salahuddin patut berdiri.


Dia sudah dikenali massa, sudah acap kali mempertegaskan kejituan perjuangannya untuk rakyat dan untuk rakyat.


Ayuh, Salahuddin! Jangan tunggu lagi. Gunakan kesempatan "demam pilihanraya" ini untuk melancarkan blog dan berkomunikasi, berinteraksi dengan rakyat.


Menerima aduan dan menangani aduan itu secara terkesan.


Kemas kini selalu
Jangan dilengah-lengah, itulah yang mampu saya tegaskan. Apa guna ada blog, ada website tetapi tidak dikemas kini. Sila ke Tranungkite dan tuju ke pautan blog dan web ahli politik.


Berapa banyak yang aktif berbanding yang hanya tinggal pada nama. Siapa pemiliknya? Pemimpin kita yang tersohor juga ...


Malah pernah dibangkitkan, kewajaran Presiden PAS memiliki laman sesawang sendiri seperti juga Anwar dan Lim Kit Siang, tetapi hingga kini, sesawang itu belum muncul.


Walaupun Setiausaha Akhbarnya, Roslan SMS tidak letih-letih menulis dan menulis pada blognya, barangkali Roslan boleh merintis jalan ini.


Paling tidak, sebelum menganalisis isu ICT dan pemanfaatan sesawang oleh pemimpin lain dalam PAS, suka saya menyarankan agar Salahuddin menunjukkan contoh terdahulu dan melihat impak bergandanya kepada PAS.

0 Pandangan