Tun Dr Mahathir Bercakap Tentang Pembangunan Iskandar

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 6/15/2008 04:29:00 PM | 2 Pandangan »


Pembangunan Iskandar Malaysia boleh sebabkan orang Melayu terpinggir - dakwa Dr M

TELUK INTAN: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi mendakwa bahawa rancangan untuk membangunkan Iskandar Malaysia, koridor pembangunan di selatan Johor yang berdekatan dengan Singapura, bukan sahaja akan menjadikan wilayah pertumbuhan seluas 2,217 kilometer persegi itu sebagai 'Utara Singapura/Singapore North' tetapi juga bakal menyebabkan orang Melayu di Johor terpinggir.

"Penduduknya akan terdiri daripada orang yang kaya belaka dan mereka akan datang daripada Singapura. Kawasan itu akhirnya tidak akan ada orang Melayu kerana mereka tidak berupaya nak beli tanah (disebabkan harganya yang mahal) dan apabila jumlah orang lain terlalu ramai, mereka akan desak meminta hak itu dan hak ini," katanya dalam satu majlis dialog di sini.

Sehubungan itu beliau mengingatkan orang Melayu di sekitar koridor pembangunan tersebut agar tidak mudah melepaskan tanah yang mereka miliki apabila ditawarkan dengan harga yang cukup tinggi oleh pihak tertentu.

Koridor ini, yang juga dikenali sebagai Pembangunan Wilayah Ekonomi Selatan Johor (SJER), diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada 30 Julai 2006.

Namanya ditukar kepada Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) pada 4 Nov 2006 bersempena nama Sultan Johor, Sultan Iskandar sebelum sekali lagi ditukar namanya menjadi Iskandar Malaysia pada 11 April lepas.

2 Pandangan

 1. Edy // June 16, 2008 at 4:34 PM  

  Saudara Faizi,

  Harap saudara memainkan peranan yang penting menentang penjajahan berbentuk baru ini.

  saya telah email pada far_easy_2005 sebentar tadi bagi menghantar gambar tanpa 'watermark' untuk bro Faizi.

  Salam

 2. Khairul Faizi bin Ahmad Kamil // June 16, 2008 at 7:10 PM  

  Ok edy, syukran for the support!