BNBBC Pula Serang Datuk Nazri

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 6/27/2008 02:24:00 AM | 0 Pandangan »

Anggota Parlimen BN marah Nazri hina mereka
26/06/2008 4:33pm
.
KUALA LUMPUR 26 Jun — Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) membidas Menteri di Jabatan Perdana Menteri kerana melabelkan anggotanya yang mengalihkan sekatan terhadap wartawan di lobi Parlimen pada Selasa sebagai
.
“kebudak-budakan dan dari kelab samseng”. Pengerusi BNBCC Datuk Seri Tiong King Sing berkata wakil rakyat BN merasa terhina dianggap sedemikian sedangkan apa yang mereka cuba lakukan ialah membetulkan keadaan kerana merasakan wartawan tidak seharusnya dihalang daripada menjalankan tugas di Parlimen.
.
“Setelah kami gagal mendapat penjelasan (mengenai arahan sekatan itu) daripada Speaker (Tan Sri Pandikar Amin Mulia), jawatankuasa peraturan Parlimen dan menteri itu sendiri, kami merasakan sekatan itu perlu dialihkan,” katanya kepada Bernama hari ini.
.
Dua hari lepas, Nazri mengutuk perbuatan beberapa Anggota Parlimen daripada BN yang mengalihkan sekatan itu di kawasan lobi Parlimen tempat sidang akhbar diadakan, sambil menyifatkan mereka sebagai “kebudak-budakan dan dari kelab samseng”.
.
Tiong berkata tidak wajar bagi Nazri menganggap Anggota Parlimen sebagai samseng dan budak-budak kerana mereka merupakan wakil rakyat.
.
Katanya BNBCC akan berbincang Isnin ini mengenai tindakan yang akan diambil seterusnya kerana mereka melihat kenyataan Nazri itu “melampau”.
.
Naib Pengerusi BNBCC Datuk Bung Moktar Radin pula berkata isu sekatan terhadap wartawan itu turut dibangkitkan oleh wakil rakyat BN dan bukan hanya oleh wakil pembangkang.
.
“Pada masa rehat waktu makan tengah hari, kami pergi berjumpa Tan Sri Speaker, dan memandangkan tidak ada keputusan, barulah kami bertindak mengalihkan sekatan itu,” katanya.
.
Ekoran bantahan oleh wakil-wakil media, pihak pentadbiran Parlimen semalam membenarkan mereka berada semula di situ.
- Bernama

0 Pandangan