WPI tukar nama kepada Iskandar Malaysia?

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 4/11/2008 09:10:00 PM | 0 Pandangan »

Dengan penuh tekun, saya menanti kemunculan Pak Lah dihadapan kaca televisyen dalam Buletin Utama kerana pada sebelah siang tadi Pak Lah telah hadir ke Johor dalam lawatan beliau untuk mengembalikan sokongan pimpinan UMNO kepada beliau.

Wajahnya sangat lesu dan kata-kata Pak Lah seperti sangat berat untuk dikeluarkan daripada mulut sehinggakan Pak Lah tersasul menyebut “untuk menyelesaikan masalah problem…”. Pak Lah terlupa agaknya masalah dan ‘problem’ tu sama sahaja maknanya.

Kehadiran Pak Lah ke Johor hari ini memang mempunyai beberapa agenda yang tersirat dan tersurat. Selain daripada bertujua
n untuk mengadakan pertemuan dengan pimpinan UMNO negeri Johor dan Ketua UMNO Bahagian-bahagian (berkempen secara tidak langsung untuk pemilihan parti) Pak Lah juga hadir untuk mengumumkan bahawa Wilayah Pembangunan Iskandar akan bertukar nama sekali lagi. (Tukar nama lagi??? Mengarutlah Pak Lah...)

Saya ingin mengulas beberapa perkara dalam kunjungan Pak Lah ke Johor khususnya Pak Lah sekarang ini sedang dilanda masalah untuk mengekalkan kedudukan sebagai Presiden UMNO tetapi ketika ini saya ingin menyebut tentang pengumumkan Pak Lah bahawa Wilayah Pembangunan Iskandar telah diubah namanya, sekali lagi.

Wilayah Pembangunan Iskandar (Iskandar Development Region) merupakan koridor pembangunan yang dilaksanakan di selatan Johor. Sebelum ini, koridor ini dikenali sebagai South Johor Economic Region (SJER) atau Pembangunan Wilayah Ekonomi Selatan Johor. SJER ditubuhkan pada 30 Julai 2006 dan pada 4 November 2006 koridor ini dinamakan pula WPI bersempena nama Sultan Johor, Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail. Hari ini Pak Lah mengumumkan koridor ini ditukarkan nama Iskandar Malaysia (IM).

Saya tidak faham kenapa perlu koridor ini ditukar namanya sekali lagi. Adakah Pak Lah beranggapan bahawa dengan menukarkan nama WPI kepada IM akan meningkatkan pelaburan ke koridor tersebut? Saya pasti dengan penukar nama ini akan meningkat lagi kos koridor tersebut.

Jika anda melayari laman web berikut,
http://www.idr.com.my/ (laman web untuk WPI) dan http://sjer.com.my/ (laman web untuk SJER) anda akan melihat paparan yang sama kerana kedua-dua laman web ini diwujudkan untuk mempromosikan koridor ini. Adakah selepas ini satu lagi laman web akan diwujudkan lagi sempena nama baru bagi WPI?

Paling pasti, Pak Lah menyebut bahawa penukaran nama koridor ini tidak mengubah polisi yang telah diputuskan sebelum ini. Bermakna, perkara yang berkaitan dengan pemilikan tanah, kebanjiran pekerja asing, keutamaan yang diberikan kepada pelabur asing dan pelbagai perkara yang dibentangkan sebelum ini oleh bekas ADUN Senggarang, Dr Mohd Ramli Bin Mohd Kari dalam sidang DUN Johor tidak akan berubah.

YB Dr Mohamad Taslim (PAS - Maharani), YB Dr Sheikh Ibrahim Sheikh Salleh (PAS - Sungai Abong) dan Dr Boo Cheng Hau (DAP – Skudai) serta YB pembangkang yang lain mesti memainkan peranan mereka dalam menyelesaikan masalah berkaitan dengan SJER atau WPI atau IM yang bakal menghantui rakyat Johor pada masa akan datang.

Khairul Faizi Bin Ahmad Kamil
11 April 2008, 9.08 malam
Taman Renggam Jaya, Simpang Renggam

0 Pandangan