Tukar Makkal Osai kepada Makkal Sakti

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 4/17/2008 07:40:00 AM | 1 Pandangan »

Selepas BN mengalami kejutan dalam pilihanraya umum yang lalu, kini kerajaan pimpinan BN yang lemah ini membuat kejutan lagi dengan mengharamkan akhbar Makkal Osai. Makkal Osai membawa makna Suara Rakyat.

Lebih memaranjatkan, pengharaman tersebut dibuat tanpa dinyatakan sebab pengharaman.

Agaknya, sekarang ini BN cukup takut dengan perkataan Rakyat. Disebabkan rakyatlah BN tersungkur di lima buah negeri, BN mula terasa betapa kuasa Rakyat memang tidak dapat dibendung untuk menjatuhkan BN di bumi Malaysia yang tercinta ini.

Malah, kini Pakatan Rakyat pula menjadi pilihan ramai daripada Barisan Nasional. BN memang cukup takut dengan perubahan yang sedang melanda rakyat Malaysia ketika ini. Seperti mana yang pernah saya nyatakan sebelum ini, perubahan ini ibarat api dalam sekam yang membakar secara senyap-senyap tetapi akhirnya segala-galanya akan musnah.

Saya ingin mencadangkan agar penerbit Makkal Osai memohon permit baru dengan penerbitan akhbar Makkal Sakti (Kuasa Rakyat) agar ia benar-benar menggambarkan sesuatu yang lebih hebat untuk memberikan isyarat awal bahawa BN akan tumbang ditangan Kuasa Rakyat selepas daripada ini.

Saya juga cadangkan kepada pembaca agar melayari blog Makkal Sakti http://makkalsakti.blogspot.com/ banyak maklumat anda akan dapat di dalam blog ini.

Wassalam

Khairul Faizi Bin Ahmad Kamil
17 April 2008, 7.52 pagi
KM83 PLUS

------------------------------------------
Akhbar 'suara rakyat' diharamkan
Apr 16, 08 4:48pm

Kementerian Dalam Negeri mengharamkan akhbar popular Makkal Osai selepas memberikan liputan muka depan perhimpunan penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kelmarin.Hari ini, akhbar berbahasa Tamil tersebut turut memuatkan liputan siasatan polis terhadap presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dan dua lagi pemimpin kanannya susulan perhimpunan itu.
Sebelum ini ia memuatkan artikel-artikel panjang tentang parti itu, termasuk bekas timbalan perdana menteri itu, dan gerakan pembangkang.

Akhbar harian berpengaruh itu menghadapi masalah memperbaharui permit sejak Oktober tahun lepas.

Ia bagaimanapun terus beroperasi dengan harapan permit penerbitan tahunannya akan diperbaharui selepas pilihanraya umum 8 Mac, seperti nasib sebuah harian berbahasa Cina, Oriental Daily.

Pengurus besar Makkal Osai S M Periasamy mengesahkan kementerian telah mengeluarkan surat hari ini yang menyebut permohonannya "tidak akan dipertimbangkan."

Surat itu tidak menyatakan sebarang sebab pengharaman tersebut. Pemilik akhbar itu - yang dikaitkan dengan bekas pemimpin kanan MIC Datuk S Subramaniam - telah memohon permit baru sejak Julai, kira-kira tiga bulan sebelum tarikhnya tamat.

Sementara itu Oriental Daily masih tidak diperbaharui sejak permitnya tamat Disember lalu.

Ia beroperasi sepanjang pilihanraya umum lalu dengan garis panduan khas dengan harapan lesen itu diperbaharui. Difahamkan akhbar Cina itu tidak mempunyai halangan untuk mendapat sambungan permit walaupun setakat ini tiada surat rasmi dikeluarkan.

Akhbar Tamil itu memberikan liputan meluas pada Makkal Sakthi (kuasa rakyat) selepas demonstrasi besar 25 November yang digerakkan Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf).

Sumber-sumber dalam syarikat media itu memberitahu, Kementerian Dalam Negeri juga tidak senang dengan penyiaran muka depan foto tokoh Hindraf dan peguam P Uthayakumar - kini ditahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di kem Kamunting, Taiping - di hospital daerah itu minggu lepas.Harian terbaru itu, diterbitkan mulai 2005, menyertai dua lagi akhbar untuk etnik India, Tamil Nesan dan Malaysia Nanban.

"Kami akan memohon rayuan esok," kata Periasamy. Makkal Osai, yang berpejabat di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, menggajikan kira-kira 100 kakitangan. Nasib mereka belum jelas akibat pengharaman ini.

Makkal Osai atau "suara rakyat" - diterbitkan sebagai tabloid mingguan sejak 1990 selepas Tamil Osai tidak lagi beroperasi - diedarkan sebanyak 52,000 naskhah sehari.

1 Pandangan

  1. Anonymous // April 17, 2008 at 8:17 AM  

    Warning! See Please Here