KENYATAAN MEDIA DPP WILAYAH

Nukilan Khairul Faizi bin Ahmad Kamil | 6/19/2007 07:25:00 PM | 0 Pandangan »

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (Pemuda PAS Wilayah) mengutuk tindakan jijik pelajar-pelajar sekolah yang melakukan aksi lucah, meraba serta merakamkan kegiatan tidak bermoral itu untuk disebarkan melalui telefon bimbit.

Pendedahan muka depan akhbar Harian Metro yang bertajuk "Aksi jijik budak sekolah" hari ini amat mendukacitakan dan mengaibkan kita.

Pemuda PAS Wilayah mengesa agar pihak Polis dan Kementerian Pelajaran Malaysia menyiasat dan mengambil tindakan segera terhadap perkara ini. Tindakan biadap ini telah menjatuhkan imej institusi pendidikan negara ini. Kita gah dengan pelbagai sistem dan program pendidikan yang dikatakan antara yang paling baik dirantau ini. Namun disebalik gahnya pakaian seragam sekolah yang kita banggakan selama ini, pelajar-pelajar kita semakin hanyut dengan dunia remaja mereka.

Sikap segelintir ibu bapa yang terlalu memanjakan anak-anak hingga menyediakan mereka telefon bimbit yang begitu canggih serta boleh merakam gambar dan disalah gunakan seperti ini amatlah dikesali. Tidak salah untuk ibu bapa menyediakan telefon bimbit untuk memudahkan mereka menghubungi anak-anak mereka pada bila-bila masa, tetapi perlu ada pemantauan yang kerap dan telefon bimbit berkamera bukanlah satu keperluan penting pada usia mereka yang masih mentah untuk menilai sesuatu yang baik atau yang buruk. Akal budi mereka masih muda dan perlu dididik dengan baik lagi.

Ibu bapa kini juga seharusnya bersikap sensitif terhadap kisah-kisah jenayah dan seks bebas khususnya yang berlaku kalangan anak-anak remaja dan pelajar sekolah masa kini. Remaja memang tidak suka dikongkong tetapi itu tidak bermakna mereka harus diberikan kebebasan tanpa batasan sebegini. Ibu bapa perlu memerhatikan anak-anak mereka, mengenali kawan-kawan mereka dan tahu aktiviti mereka diluar rumah atau diluar waktu persekolahan.
Selanjutnya, klik http://dppwp.wordpress.com/

0 Pandangan